Македонија
30. November 2016 - 12:42

Драги: Популизмот ги ослабна европските интеграции

Јакнењето на популистичките движења претставува закана за европските интеграции и напорите за изнаоѓање заеднички одговор на миграцијата и безбедносните и другите заеднички проблеми, изјави претседателот на Европската центрлана банка (ЕЦБ) Марио Драгхи во интервју за денешниот број на шпанскиот весник „Ел Паис“. 

Според Драги, најголема загриженост кај граѓаните во ЕУ предизвикуваат миграцијата, антитерористичките безбедносни мерки, одбраната и заштитата на границите. 

- Сите тие наднационални проблеми бараат заеднички одоговор. Европските интеграции се соодветен одговор, но ослабнаа во последно време, делумно и поради популистичките движења, истакна Драгхи. 

Претседателот на ЕЦБ не ги именуваше конкретните попилиситчки партии, но очигледно алудира на британската Партија за независноста на Обединетото Кралствоа (УКИП), која го иницираше Брегзитот и на францускиот Национален фронт, кој се залага за референдум во Франција за напуштање на ЕУ. 

Драги оцени дека во пресрет на изборите во Франција, Германија и Холандија, три земји каде јакне влијанието на популистичките движења, зголемен е ризикот дека владејачките партии можат да го оттргнат вниманието од потребните структурни реформи, со што ќе ги отежната напорите на ЕЦБ за поттикнување на растот. 

Коментарите на Драги за европските интеграции како одговор на безбедносните проблеми дојдоа во време кога ЕК се подготвува да го претстави нејзиниот најголем план за повеќе од една деценија необновената воена индустрија вреден 96 милијарди евра од нејзиниот заеднички фонд за истражување.