Македонија
8. April 2020 - 15:36

Донација од Министерството за внатрешни работи за три здравствени установи

Министерот Наќе Чулев денеска во име на Министерството за внатрешни работи предаде заштитна опрема и средства за три јавни здравствени установи. Донацијата се состои од заштитни одела, маски и ракавици, а е намената за медицинскиот персонал во ЈЗУ „8-ми септември“, Институтот за јавно здравје и ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ (Ургентен центар).

При предавањето на донацијата министерот Чулев потенцираше дека докторите и медицинскиот персонал го даваат својот максимум и секојдневно го ризикуваат своето здравје за да спасат што е можно повеќе животи.

„Тие, заедно со полицијата, се во првите борбени редови во битката која сите заедно мора да ја добиеме. Затоа ја заслужуваат сета наша почит, но и сета наша помош и поддршка која што можеме да им ја обезбедиме. Нивното здравје и нивната безбедност се од суштинско значење во моментов. Во наши раце е најсилното оружје за запирање на ширењето на вирусот, а тоа е одржувањето на социјалната дистанца“, нагласи Чулев.

Министерот Чулев апелираше до граѓаните да се воздржуваат од контакти и да внимаваат да не се изложуваат на непотребни ризици односно да ги почитуваат донесените мерки и да останат во своите домови.

Од денеска стапуваат на сила новите мерки. Забраната за движење стапува на сила од 16.00 до 05.00 часот.

„Да бидеме совесни и сите да го дадеме сопствениот придонес во битката која што ја водиме и која што мора заедно да ја добиеме. Внимавајќи на сопственото здравје, Вие внимавате и на здравјето на вашите најмили, вашите соседи и вашите пријатели. Да останеме дома и да им помогнеме и на здравствените работници.Министерството за внатрешни работи, полицијата и јас лично, Ви стоиме на располагање и во секој момент може да побарате помош, заклучи Чулев.