Живот
12. јуни 2019 - 10:54

Доматот не дебелее и го штити вашето здравје!

Оваа намирница е многу лековитa и поради ниската калорична вредност е посакувана кај многу диети за слабеење.
 
Доматот го зајакнува имуниетот и е добар против инфекции.
 
Покрај тоа, се препорачува како идеален природен лек против астма и кардиоваскуларни заболувања.
 
Некои истражувања покажале дека доматот е најделотворен како сок, спречува тромбоза и го забрзува метаболизмот.
 
Благодарение на ликопенот, оваа билка се вбројува и во борците против канцерогени болести.