Здравје
10. јуни 2016 - 15:07

Доколку работите ноќе, јадете цреши!

Црешите го содржат хормонот мелатонин кој помага да се воспостави ритам на спиење и будност.
 
Исхраната кај луѓето кои работат во смени треба да биде посебно прилагодена бидејќи се покажало дека во тие ситуации луѓето кои работат ноќе многу често посегнуваат кон "погрешанта храна" што може да биде претставува ризик за зголемување на телесната тежина и разни хронични болести.
 
Прашање на читатели:
 
"Два пати неделно работам ноќна смена од 20 часот вечерта до 08 часот наутро. Во колку часот би требало да го изедам последниот оброк и што би требало тоа да биде?"
 
Одговор на нутриционистот Дариј Вранесиќ Бендер
 
Исхраната кај луѓето кои работат во смени треба да биде посебно прилагодена бидејќи се покажало дека во тие ситуации луѓето кои работат ноќе многу често посегнуваат кон "погрешанта храна" што може да биде претставува ризик за зголемување на телесната тежина и разни хронични болести. Главното правило е да јадете повеќе мали лесни оброци за време на "будниот период". Така на секои три часа земете мал оброк, лесен сендвич, сезонско овошје, јаткасти плодови, испијте природен сок, изедете салата како главен оброк со месо, риба или сирење.
 
Пред спиење изедете оброк кој има повеќе јагленихидрати, на пример банана или шејк на база на банана, тестенини исто така доколку сте во можност. Секако избегнувајте ја брзата храна, пржено и со лош квалитет, бидејќи работата во смени е шок за вашето тело, па обидете се помалку да го оптеретувате и наградете го со природни состојки кои ќе му помогнат. Црешите го содржат хормонот мелатонин кој помага да се воспостави ритам на спиење и будност па така имајте ги секогаш во предвид.