Свет
23. February 2018 - 15:31

Дојче веле: Германците гледаат две Ангели Меркел

Со голем углед во светот, но често неодлучна. Добра канцеларка, но нејзиното време измина, наведува Дојче Веле во прилогот за Ангела Меркел која се бори да остане на власт во уште еден мандат.

Повеќе од две третини од Германците сметаат дека времето на канцеларката Ангела Меркел изминало, но истовремено, речиси ист број луѓе веруваат дека таа е добра канцеларка. Дојче Веле потенцира дека таа и натаму ужива голема доверба кај граѓаните, но и дека се поголем број од нив се збунети кога станува збор за нејзината политика за бегалците и начинот на кој ја води земјата.

Секој петти Германец смета дека смиреноста и опуштеноста на Меркел е нејзината посила страна, но истовремено ист толкав број Германци верува дека најголема маана е нејзината неодлучност.

Секој десетти Германец го цени нејзиниот углед во светот, додека 23 проценти ја критикуваат нејзината сколоност да чека проблемите да се решат сами од себе.

Германците всушност во една личност гледаат две канцеларки, се наведува во прилогот на Дојче веле.

Нешто повеќе од половина испитаници очекуваат дека актуелната канцеларка ќе се повлече од таа функција пред истекот на мандатот во 2021 година, но доколку го доврши мандатот, по бројот на години на власт ќе се изедначи со нејзиниот политички ментор Хелмут Кол, кој на таа позиција беше 16 години.