Живот
3. December 2015 - 10:08

Добро или лошо - Што навистина се случува кога ги „крцкаме“ прстите?

Дали некогаш ве интересирало како изгледа ултразвукот на вашата рака за време на „крцкањето“ на прстите?

Американски научници се погрижиле за тоа и откија нешто ново во светот на човечката биологија.

Кога врз прстите вршиме притисок од седум килограми, коските на зглобовите се одвојуваат за околу половина сантиметри, а течноста која инаку ги подмачкува формира балон меѓу двете коски кој потоа „пука“.

Научниците сметаат дека она што се опишува како „крцкање“ или „пукање“ е всушност звукот од водениот балон кој се пробушува под притисокот. 

Ова откритие можеби не е големо, но еднаш засекогаш го разреши прашањето што ги мачело научниците.