Балкан
24. February 2018 - 10:42

До три метри снег во Хрватска – војската на терен

Војската на Хрватска веќе втор ден работи на расчистување на снегот во повеќе региони каде што висината на снегот на места достигна и до три метри. Сообраќајот се одвива отежнато во Лика, Горски Котар, на Приморјето и во централните и северозападните делови на Хрватска. Во Горски Котар висината на снежната покривка е рекордни три метри.

Жителите од Делнице се жалат дека приземните куќи се целосно затрупани со снег. Војската во тој дел од земјата работи без прекин од вчера.

Вечерва ги посети и министерот за одбрана Дамир Крстичевиќ, кој порача дека 160 војници остануваат додека е потребно.
Во повеќе училишта денеска немаше настава.


Според метеоролозите ваквата состојба ќе биде уште полоша со најава за снежни врнежи и многу ниски температури.

На помош на војската во Суњ од вечерва им се приклучи и полицијата, кои ги пробиваат затрупаните патишта до куќите на постарите жители во општината.