Македонија
1. August 2017 - 17:40

Дисциплински мерки за полицајците кои приведоа членови на Левица

Против четворица полицајци коишто во саботата употребиле физичка сила при врз членовите на Левица кои протестираа пред воените возила на војските на АРМ и УСА кои беа презентирани на полоштадот во Скопје, ќе бидат преземени дисциплински мерки.

Како што соопшти портпаролот на МВР Тони Ангеловски, истрагата ја извршила Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди по наредба на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски

- Утврдено е дека од страна на четворица полициски службеници врз четири лица неосновано била употребена физичка сила, а над тројца од нив без основа е употребено средство за присилба-врзување со лисици. Против полициските службеници кои што ги пречекориле службените овластувања и постапиле спротивно на член 83 и 85 од Законот за полиција ќе бидат преземени дисциплински мерки согласно Колективниот договор на МВР и ќе биде известено надлежното јавно обвинителство во Скопје, истакна Ангеловски.