Балкан
8. July 2020 - 12:38

Директорот на српската полиција: Немаше прекумерна сила

Директорот на српската полиција, Владимир Ребиќ, по повод синоќешните настани изјави дека митингот не бил пријавен и дека еден инцидент ги најавил намерите на присутните.

„Една група од околу 50 лица кои беа на протестот не дозволија да поминат амбулантните возила што пренесуваше загрозен пациент до надлежната институција, и покрај обидите на возачот да помине“, рече Ребиќ на почетокот на конференцијата.

Подоцна, околу 22,20 часот, група од неколку десетици силеџии, како што истакна Ребиќ, „се обиде да изврши притисок врз полициските службеници со нивните тела и влезе во лобито на Националното собрание“.

„Тоа покажува дека полицијата била крајно воздржана и се обидела да не употреби сила, додека на крајот тоа не морало да се случи. Во тој момент, со телата ја турнаа полицијата внатре. Штом успеавме да се консолидираме, полицијата ги врати насилниците надвор, а во наредниот час и половина полицијата претрпе притисок“, рече Ребиќ и се обиде да ја објасни синоќешната реакција на полицијата.

Како што продолжи тој, во четири рации демонстрантите се обиделе физички да ја повратат својата доминација и да се пробијат во Националното собрание, а полицијата цело време беше воздржана и не остварила ниту едно од нивните полициски овластувања.

„После тоа, сторителите се решија на порадикални мерки, пред се фрлајќи камења, шишиња, лименки и други предмети со кои го загрозија животот и телото на полицајците. Само тогаш се користеа други средства за принуда, како што се солзавец и сервисни коњи, и на тој начин успеавме да ги одвратиме нападите на овие хулигани, кои се обидоа да влезат и да го освојат Националното собрание, со не знам каква цел“, рече Ребиќ.

Тој додаде дека имало 43 полицајци на кои им била укажана помош, а едниот од нив има скршеница на черепот и потрес на мозокот.

„Загрижени сме за неговото здравје и здравјето на другите што се пријавија. Голем број кои се здобиле со повреди, но во помал степен, но не сакале ниту да се пријават, затоа што биле свесни и колегијални, затоа што ќе бидат потребни за други полициски работи. Сакам да им честитам на припадниците на полицијата кои беа ангажирани на овие работни места и кои спречија значителна ескалација на насилството на улиците на градот Белград“, рече Ребиќ.

Како што рече, приведени се 24 лица, од кои 23 за прекршоци, а еден за кривично дело.

„Освен моралната и физичката штета на полициските службеници, имотот на Република Србија претрпе значителна штета, пред се сопственоста на Министерството за внатрешни работи, со оглед на тоа што хулиганите запалија пет службени возила. Оштетена е опремата што ја користат за заштита, 71 штит, 65 визири, 19 сервисни палки, шест радиостаници, 18 кациги и две врати што служат за безбедност на луѓето што влегуваат во Собранието, а тоа е огромна штета што мора да ја надоместиме“, рече Ребиќ, не споменувајќи ги во ниту еден момент повредените граѓани и прекумерна сила, што полицијата ја употреби синоќа.

Новинарите го прашаа Ребиќ дали ги фатил луѓето што запалиле автомобили, а тој изјави дека е идентификуван еден осомничен и дека ќе биде одведен кај надлежниот јавен обвинител и дека е осомничен дека запалил две возила.

„Имаме материјални докази, работиме и на собирање на други, со цел да откриеме кој ги запалил останатите три возила. Имаме и штета на приватни возила и ќе работиме на тоа “, рече Ребиќ.

На прашањето дали смета дека полицијата употребила прекумерна сила, Ребиќ ја замени тезата, велејќи дека тој ги видел и крвавите глави и раце и нозе на полицајците.

„Тие ја нападнаа полицијата, а таа беше воздржана цело време, па затоа имавме 43 повредени полицајци. До моментот кога животот на полицајците не беше загрозен, додека не им висеше на конец, ние не употребивме сила. Воопшто нема сериозна изјава што би потврдила дека полицијата употребила прекумерна сила“, вели Ребиќ.

На прашањето на новинарите кој е одговорен во полицијата за ситуацијата кога демонстрантите влегоа во Собранието и колку солзавец се фрли синоќа, Ребиќ рече дека нема информација колку солзавец е фрлен, но додаде дека е испукано колку што треба за да не дојде до понатамошно загрозување на животот и телото на полицијата и да се избегне загрозување на имотот.

„Немавме пропусти, имавме серија демонстрации во претходниот период што минаа мирно и не сакавме да ги испровоцираме демонстрантите“, рече Ребиќ.