Македонија
13. September 2017 - 17:51

Димитров:Во Лондон сум со цел да добијам поддршка од најстарата демократија во светот

Европската унија ја гледаме како клуб на земји за кои владеењето на правото е важно, медиумите се слободни и механизмите за контрола на власта функционираат, изјави Министерот за надворешни работи Никола Димитров во интервју за „Скај њуз“.

Прашан зошто Македонија сака да влезе во ЕУ и што може Велика Британија да направи за тоа, Димитров рече дека во време кога светот станува понепредвидлив, „веруваме дека ќе бидеме побезбедни и сигурни во поглед на нашата иднина ако сме дел од ЕУ“.

- Тие што се внатре често забораваат колку е студено надвор. Во Лондон сум со цел да добијам поддршка од најстарата демократија во светот за тоа што јас верувам дека е многу надежна перспектива за мојата земја Македонија. Успеавме да излеземе од длабоката морална криза како посилни и позрели. Имаме силна одлучност да изградиме вистинска европска демократија и патувам низ етаблираните демократии низ Европа за да ја пренесам таа порака и да ја добијам нивната поддршка. Бидејќи, поддршката од Велика Британија е големо охрабрување на граѓаните на Македонија, изјави Димитров.

Според него, за справување со големите проблеми треба да се дејствува како едно, дали тоа е мигрантската криза, климатските промени или тероризмот.

- Затоа веруваме дека регионот на Балканот ќе биде посреќно место ако е дел од ЕУ, рече Димитров. 

Во однос на добрососедските односи со Грција, Димиртов рече дека неговата прва официјална посета била токму на Грција.

- Имав 18 години кога Македонија стана независна. Наскоро ќе имам 45. Треба да направиме повеќе и подобро како генерација, рече Димитров.

Во однос на мигрантската криза, Димитров, рече дека ЕУ треба да продолжи да ја поддржува Турција бидејќи договорот ЕУ – Турција направил голема разлика и балканската рута треба да остане затворена.

 - Правиме се што можеме за тоа. Треба да се поддржува и Грција, затоа што надворешната граница на ЕУ е на грчко-турската граница. Мигрантската криза покажа колку Балканот е важен како регион за безбедноста на Европа, изјави Димитров.