Македонија
7. October 2017 - 18:04

Димитровски: Реализација на браната Речани

Со голема посветеност и максимална ангажираност го отпочнавме проектот брана Речани на Оризарска река, со што започна да се реализира деценискиот прокет за изградба на браната, истакна кандидатот за градоначалник на Кочани Ратко Димитровски од редовите на ВМРО ДПМНЕ, од локацијата каде што ке се гради идната акомулација.
 
-Од страна на Општина Кочани е подготвена целокупната документација и сите потребни геотехнички и геомеханички истражувања. Се започна со пробивање и асвалтирање на пристапен пат од шест километри за кој се изградија и потпорни ѕидови со должина од еден километар, истакна Димитровски.
 
Акумулацијата Речани, истакна тој, е со капацитет од 23 милиони метри кубни вода, избран е изведувач на работите, а вредноста на целиот прокет е 36 милиони евра. Акумулацијата треба да биде готова до 2021 година.
 
Новата акумулација ке обезбедува чиста вода за пиење за над 80 илјди жители од Виница, Кочани, Зрновци и Чешиново Облешево, а ке служи и за наводнување на 2.500 ха земјоделски површини во Оризарско поле.