Македонија
28. September 2019 - 10:11

Деветто издание на „100 Илјади поети за промена“ во Струмица

Во „Babylon Café“ во Струмица вечер ќе се одржи деветтото издание на поетската манифестација „100 Илјади поети за промена“. Струмица повторно е домаќин на поетите кои изразија интерес преку отворените повици да бидат дел од мисијата на самата манифестација и ова глобално движење.

– Годинава Здружението „Контекст-Струмица“ е домаќин на девет интернационални поети: Томаш Јонаш (Украина), Марко Видал (Шпанија), Том Филипс (Велика Британија), Петер Андреј и Мојца Андреј (Словенија) Сотуриос Пастакас и Ефтимиос Ленѕас (Грција), Иван Христов и Петар Чухов (Бугарија). Од нашата земја исто така се најавени дваесетина поети гости, меѓу кои: Исток Улчар, Рина Јанкуловска, Андреј Ал-Асади, Диме Данов, Марина Икономова Шокева, Ненад Јолдески, Сузана Мицева, Љупка Антеска, Марко Салџиевски, Цветанка Колева, Игор Трпчески, Даниела Андоновска-Трајковска, Милчо Мисоски и други, информира Митко Гогов од Здружението „Контекст-Струмица“.

Освен поетски читања предвидена е изложба на плакати, промоција на зборникот со дел од застапените автори, музички перформанс, како и воншколска активност со децата од СОУ „Маршал Тито“-„Прочитај песна на дете“ (Read A Poem To A Child).

Настанот е дел од глобалната манифестација „100 Thousand Poets for Change“-меѓународна манифестација која годинава се оддржува во повеќе од 60 држави во светот, со повеќе од 600 закажани настани, а нашата држава и Струмица се дел од самото движење уште од почетокот.