Македонија
29. January 2023 - 15:53

Детектор анкета: Граѓаните песимисти – Очекуваат и оваа година цените да продолжат да растат


Граѓаните со песимизам гледаат на македонската економија во 2023 година. Мнозинството очекува уште повисоки трошоци и криза која што ќе продолжи и во наредните години, покажува последната анкета која за Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања Скопје.

56,8% сметаат дека инфлацијата и трошоците за живот оваа година ќе пораснат, додека четвртина се на ставот дека ќе бидат приближно исти како и сегашните. Само 9,5% очекуваат намалување.

Најголемиот дел од граѓаните очекуваат економската криза да трае повеќе години. Ваков став делат 31,8% од анкетираните. Крај на кризата со крајот на оваа година очекуваат 23,8% од анкетираните додека 17,7% сметаат дека економската криза ќе заврши за две години.

Истражувањето на јавното мислење за потребите на емисијата Детектор го направи Институтот за политички истражувања – Скопје (ИПИС) на репрезентативен примерок од 1.119 испитаници преку телефонска анкета реализирана во периодот од 23 до 26 декември