Живот
23. September 2016 - 14:54

Дете преживеало тешко тровање од оваа билка - Буквално сите ја имаме дома!

Сите сакаме да имаме билки во нашите домови. Тие го чистат возфухот, носат позитивна енергија во нашиот дом и изгледаат многу убаво. Но би требало да бидеме многу внимателни бидејќи постојат опасни билки, кои содржат отровни соединенија.

Естебан се играл дома и одеднаш почнал да се жали на силна болк во стомакот. Неговите родители мислеле дека тоа е само вообичаена болка во желудникот, бидејќи Естебан изел премногу слатки.

Но по некое време, тој доживеал посилна болка, па исплашените родители итно го одвеле во болница. Докторите откриле дека нивниот син претрпел тешко труење!

По долго размислување и обиди на докторите да откријат што се случило, стигнале анализите- во крвта на момчето било пронајдено соединение карактеристично за собно растение кое повеќето луѓе ја имаат дома- Дифенбахија

Малиот Естебан претрпел анафилактички шок, опасна по живот алергиска реакција, која бара итна реакција. За среќа, докторите успеале да го спасат на време.

Некои експерти сметаат дека оваа билка е токсична поради својот протеолитички ензими кои го намалуваат производството на хистамин. Доколку џваката лист од ова растение, тие кристали можат да предизвикаат привремено пецкање и еритем. Џвакањето и голтањето по правило резултираат само со благи симптоми, па докторите претпоставуваат дека момчето проголтало лист од билката.