Свет
24. November 2015 - 14:13

Детали за падот на СУ-24 - Вака Турците го оборија рускиот воен авион

Ова е и рутата по која се движел СУ-24 и каде е соборен
Постоеле дилеми за тоа дали  оборениот авион навистина го нарушил просторот на Турција, меѓутоа на основа на анализите на трагите на летот од авионот е утвредено дека е така.
Воените руски авиони од типот СУ-24 соборен е недалеку од турско -сириската граница по 10 предупредувања во пет минути, а го пресретнале и срушиле два турски ловци од типот Ф-16 утрото околу 9:30 часот по локално време, соопштиле од Генралниот штаб на вооружените сили на Турција.
Вооружените сили на Република Турција со два борбени авиони Ф-16 утрото обориле воен авион откако леталото на Русија го нарушила турскиот воздушен простор. Меѓутоа русите тврдат дека нивниот авион не го нарушиле воздушниот простор на членките на НАТО, но према експертизата на движењето на авионот СУ-24 која ја направила Турција, леталото сепак била во нивниот воздушен простор.
Русија одма пратила воени хилихоптери во потрага за пилотот кој се катапултирал пред падот на леталото, но неофицијално, бил заробен од џихадиститите кои наводно го убиле пилотот и снимката која ја направиле ја закачиле на интернет.