Свет
4. December 2015 - 14:57

Десетици илјади луѓе евакуирани во Јужна Индија

Десетици илјади луѓе беа евакуирани денеска во кампови за помош под управата на владата во јужно-индиската држава Тамил Наду, додека поплавите и натаму се закана за населението, пренесува Фена.

Владата постави 97 кампови за да се помогне во обезбедување на сместување и храна за околу 62.000 луѓе. Локалното население, сепак, се жалат дека нивните домови се уште се поплавени, а помошта од владата доаѓа многу бавно или воопшто не доаѓа. 

Снабдувањето со електрична струја се уште е нередовно откако градските власти ја исклучија електричната енергија со цел да се спречат смртните случаи предизвикани од кратките споеви. Фиксните мрежи и мобилните телефони работат со прекини. Повеќе од илјада луѓе користеле Твитер и други социјални мрежи за воспоставување на контакт со пријателите и членовите на семејствата.

Пристапот кон регионот се уште е блокиран, затоа што аеродромот и железничката станица се поплавени.

Индискиот Метеоролошкиот завод денеска соопшти дека дождовите ќе ослабат во интензитет, но додаде дека новите дождови и грмотевици се многу веројатни.