Македонија
15. November 2016 - 9:41

Денови на современата бугарска книжевност во НУБ „Св. Климент Охридски“

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ денеска и утре ќе се одржува манифестацијата „Денови на современа бугарска книжевност во Македонија“, која НУБ ја организира заедно со Националната библиотека „Св. Кирил и Методиј“ од Софија со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.

НУб најави дека манифестацијата ќе опфати повеќе активности - денеска ќе биде потпишан нов договор за соработка меѓу двете библиотеки и ќе биде отворена изложба на книги преведени од бугарски на македонски јазик во последните две и пол децении.

Утре ќе биде организирана книжевна средба со три современи бугарски авторки - Силвија Томова, Вања Аврамова и Поли Муканова, кои ќе читаат извадоци од своите дела, а осврт за бугарската книжевност ќе има поетот и книжевен критичар Бранко Цветкоски.

По книжевната средба утре ќе следува и трибина на тема „Читаност и афирмација на македонските и бугарските автори во други културни средини“, со учество на писатели, преведувачи, издавачи...

Дводневната манифестација денеска со поздравни обраќања ќе ја отворат Иван К. Заров и Красимира Александрова, директори на двете национални библиотеки, и Иван Петков, амбасадор на Бугарија во Македонија.

- Со овој настан сакаме да иницираме продлабочување на книжевните врски и запознавање на македонската јавност со книжевните достигнувања на авторите од Бугарија. Покрај тоа, со конкретна комуникација да го поддржиме меѓусебното приближување, размената и преводот на врвни книжевни дела, како и отворањето нови можности за уште поголема културна соработка, соопшти НУБ „Св. Климент Охридски“.