Живот
7. December 2017 - 22:25

Денот кога на девојките ќе им се оствари најголемата желба; Дами, направете го ова и верувајте!

Света Екатерина потекнувала од царско семејство. Татко и умрел наскоро по нејзиното раѓање, па така таа останала да живее со мајка си во Александрија. Била одлично школувана и надарена со голема телесна убавина. Мајка и која била потајно христијанка ја научила на верата во Христа.

На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована девојка со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки.

За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имала 18 години била изведена пред суд и погубена заради нејзината истрајност во верата. Пострадала во 310 година.

Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име. 

Според православната традиција постои верување дека ако на оваа светица и се помоглат девојките кои сакаат да ја запознаат љубовта на својот живот. 
Потребно е да се помолите со свеќа пред спиење и во текот на 40 дена желбата ќе се исполни.