Македонија
18. December 2017 - 8:22

Денеска се празнува Св. Нектариј Битолски, заштитникот на Битола

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 декември.

Денеска е Св. Сава Осветен и св. Нектариј Битолски.

Свети Сава се роди во петтиот век, во областа Кападокија. Веќе на 18-годишна возраст се насели во еден манастир и наскоро беше потстрижен за монах. После повеќе години поминати во манастирот на блажениот Теоктист, сакајќи ништо да не го одвојува од молитвата и богомислието, тој се насели во една пештера во Палестина. Последните години ги помина како духовник во манастирот во Палестина што денес го носи неговото име. Се упокои во 533 година. Денес се слави и свети Нектариј Битолски. Потекнуваше од благочестиво битолско семејство. Кога го израснаа, мајка му и татко му стапија во манастир. Свети Нектариј се замонаши на Света Гора и ги освети својата душа и телото, непрестано стекнувајќи секакви добродетели. Се упокои во 1500 година. Неговите мошти беа откриени нераспаднати и положени во ковчег, во црквата на Јагарската келија, на Света Гора.

Преподобен Нектариј Битолски 

Значаен светител од Битола 

Именден празнуваат: Нектариј...

Заминал во Света Гора каде што и денес почиваат неговите мошти во ќелијата во која што живеел и се молел.

Преподобниот Нектариј Битолски е роден во Битола од побожни родители. Крстено име му е Никола. Живеел во време кога Турците ги освојувале овие простори. Мајка му, еднаш кога работела на гумното, заспала и сонувала како Богородица ја советувала со мажот и децата да бегаат и некаде да се сокријат зашто ќе дојдат Турците и ќе направат многу зла. Ги послушале советите на Божјата Мајка и се засолниле. Навистина набргу дошле Турците и на населението му направиле многу зло. Кога состојбата се смирила целото семејство излегло од засолништето живо и здраво и благодарно кон Бога и Богородица за предупредувањето и за спасението.
Татко му на Никола во поодминати години, со одобрение на мајка му заминал во манастирот „Свети врачи Кузман и Дамјан“ близу до Битола, се замонашил и добил име Пахомиј. Во манастирот често доаѓал и Никола заедно со својот брат.
Обичај било во манастирот да доаѓа околното население и да носи дарови. Особено тоа масовно се случувало за време на празникот на Светите Врачеви. Еднаш се случило народот донесол многу подароци за манастирот. Имало во изобилство храна и вино. Но имало и многу народ така што виното бргу се испило. Пахомие и неговите двајца синови слегле во подрумот со свеќи во рацете за да ги измијат бочвите но биле изненадени кога виделе дека бочвите на чуден начин биле наполнети со миризливо и квалитетно вино.
Гледајќи го ова чудо и сеќавајќи се на јавувањето на Богородица на мајка му, младиот Никола уште повеќе го засакал животот во манастир и заминал на Света Гора. Таму бил примен од старецот Дионисиј кој веднаш го одвел кај видовитиот старец Филотеј. При првото видување старецот го повикал по име: „Ти си Никола, синот на Пахомиј, и сакаш да живееш со нас“. Никола се изненадил, од каде овој старец што прв пат го гледа, го знае неговото име и името на неговиот татко, но стариот му објаснил дека тоа го разбрал од Бога што и го испратил тука. Воодушевувајќи се од двајцата старци Никола останал да живе со нив и да им помага, се замонашил и го добил името Нектариј.
Преподобниот Нектариј Битолски умрел на 5 декември 1500 година. По пет години неговите ученици го отвориле гробот и виделе дека од неговите мошти течело миро и се ширела пријатна миризба. И денес светите мошти на Нектариј Битолски почиваат во ќелијата во Света Гора во која тој живеел и се молел.