Балкан
12. March 2019 - 17:53

Денеска се навршуваат 16 години од атентатот на Зоран Ѓингиќ: Убиен е пред седиштето на Владата на Србија

Денеска се одбележуваат 16 години од убиството на српскиот премиер Зоран Ѓинѓиќ, убиство чија политичка позадина досега не е откриена

Ѓинѓиќ беше убиен на 12 март 2003 година во дворот на Владата на Србија, а за неговото убиство на 40 години затвор е осуден офицерот на Единицата за специјални операции во ресорот за државна безбедност Звездан Јовановиќ. На иста казна за организирање на убиството е осуден и командантот на Единицата, Милорад Улемек Легија.

Ѓинѓиќ беше првиот премиер на Србија по падот на режимот на Слободан Милошевиќ во 2000 година, кога на власт дојде Демократската опозиција на Србија, а за време на неговиот мандат започна процес за демократизација на општеството и коренити економски и социјални реформи.

Владата на Ѓинѓиќ се залагаше за соработка со Хашкиот трибунал за воени злосторства и за време на таа влада беа уапсени и на судот му беа испорачани неколкумина обвинети, меѓу кои и бившиот претседател на СРЈ Слободан Милошевиќ.

Ѓинѓиќ беше еден од основачите на Демократската партија и до убиството беше нејзин претседател.

Тој беше и првиот некомунистички градоначалник на Белград по 1945 година.

Во продолжение погледнете го последното интервју на Зоран Ѓинѓиќ.