Македонија
29. September 2020 - 11:30

Денеска пресуда за случајот „Насилство во Центар“

 Во Основниот кривичен суд Скопје денеска треба да биде изречена пресудата за поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески за случајот „Насилство во Центар“.

Во овој случај обвинет е и поранешниот премиер Никола Груевски, кој е во бегство во Унгарија.

Обвинетите во „Насилство во Центар“, се товарат за поттикнување насилство за време на протестите пред Општина Центар во јуни 2013 година.

Обвинителката Фатиме Фетаи во завршниот збор побара од Судот казните за поттикнувачите на насилствата пред Општина Центар, Никола Груевски и Миле Јанакиески да бидат најстроги, за да се одвратат сите други од такви намери во иднина.

Како извршители на дејствата пред Општина Центар на 7 и 10 јули 2013 година, судијата Душко Јосифоски ги прогласи за виновни обвинетите Александар Трајковски, Дарко Стојчевски, Димче Крстев, Вангел Трифуновски и Трајче Петковски.

Обвинителството се откажа од гонење за лицата Даниела Рангелова, Милан Андонивски и Борче Богдановски.

Претходно за случајот вина признаа четвртообвинетиот Томислав Лазаров и петообвинетиот Јордан Ристевски и добија условни казни, додека за седмообвинетиот Димче Крстев се води одвоена постапка.

Првото рочиште за предметот се одржа на 12 декември 2016 година.