Македонија
20. March 2019 - 8:09

Денеска е Св. седум свештеномаченици Херсонски.

Сите овие седуммина беа епископи на градот Херсон во различно време.

Имињата им се: Василиј, Ефрем, Евгениј, Елпидиј, Агатодор, Етериј и Капитон.

Сите освен Етериј, кој живееше во времето на цар Константин и животот го заврши мирно, пострадаа маченички под различни околности.