Македонија
20. December 2015 - 8:12

Денеска е Св. Амвросиј Милански

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 декември.

Денеска е Св. Амвросиј Милански.

Свети Амбросиј се роди во Галија, денешна Франција. Татко му беше управник на Галија. Тој се школуваше во Рим, а потоа стапи во државна служба како управник на Лигурија и Емилијана. Престојуваше во Милано. Народот толку го имаше засакано што едногласно го избра за епископ на овој град. Не им пречеше ни тоа што дотогаш Амвросиј се уште не се беше крстил. Тој се крсти, ги помина за една недела сите чинови и стана епископ на Милано. Просветен од Бога, неговата мисла и зборот имаа голема сила. Многу беше почитуван од царот Теодосиј Велики. Се упокои на 57 години, во 397 година.