Балкан
2. May 2021 - 13:38

„Defender-Europe 21“: Во Драч пристигна амерканска опрема, најголема по Втората светска војна

Во албанското пристаниште Драч пристигна голема американска воена опрема и технологија во рамки на вежбата на НАТО „Defender-Europe 21“.

– Според официјалните лица, ова е најголемата воена концентрација уште од Втората светска војна. Поточно, има околу 700 возила и друга воена опрема од 53-та бригада во Флорида, кои беа растоварени во Драч во изминатите денови, пренесува Ора њуз.

– Албанија е ценет партнер. Нашите војници со заедничка обука ќе ја зголемат меѓусебната активност, градењето оперативна подготвеност и зајакнување на односите. Сето тоа ни овозможува да одговориме на каква било криза, во кое било време, заедно со нашите сојузници и партнери, изјави Тами Мукенфус од американската армија за Европа и Африка.

Во воените маневри ќе бидат вклучени 28.000 американски, сојузнички и партнерски сили од 27 нации за спроведување на истовремени операции во повеќе од 30 области за обука во 12 балтички и африкански земји на Црното Море и од Балканот.

– Албанија, како членка на НАТО од 2009 година, ќе ангажира илјада војници во овој историски настан, бидејќи тоа е најголемата вежба во Албанија и регионот, истакна министерот за одбрана, Нико Пелеши.

Со вежбата, која почнува на 4 мај и ќе трае до 9 јуни, ќе раководи американската војска, а ќе учествуваат членки и партнери на НАТО, меѓу кои и од Македонија, Босна и Херцеговна, Хрватска, Турција, Косово.