Живот
26. February 2016 - 11:21

Дали вршите нужда пред секс? - Научниците откриваат дали треба да го правите тоа или не

Факт е дека жените се повеќе склони на уринарни инфекции, а колку од тоа придонесува мокрењето или откажувањето од него пред секс, откриваат научниците.
 
Најчестите заблуди, кога станува збор за уринарни инфекции, настанале под теоријата дека пред сексуалниот однос треба да го испразните мочниот меур, но ова всушност не е точно. Напротив.
 
Научниците тврдат дека кај жената ситуацијата е поинаква, и дека вагиналните бактерии можат многу лесно да влезат мочниот канал доколку е празен. Ова подоцна ќе доведе до уринарни инфекции чие лекување понекогаш може да биде долго и мачно.
 
Покрај сексуалниот однос, уринарната инфекција може да се предизвика и од воздржување од мокрење, од што исто така може да се добие кламидија или гонореа.
 
Симптомите се...чувство на печење при мокрење, постојана потреба за мокрење, понекогаш, ако инфекцијата е посилна, и абдоминална болка.
 
За да ја намалите можноста на уринарна инфекција, вие и вашиот партнер треба да се грижите за хигиената. Пред секс обавезно да ги измиете интимните делови со сапун и вода, така ќе го намалите бројот на бактерии и можноста за инфекција ќе биде помала.