Живот
23. May 2016 - 16:39

Дали ја знаете причината: Зошто сите бебиња во Финска спијат во картонски кутии?

Добивање на кутија исполнета со работи кои се потребни за првите денови на бебето е сон на секој родител. Епа во Финска тој сон е реалност!

Кога жената ќе се породи, таа автоматски добива кутија со се што и е потребно за грижа на бебето: душеk, ќебиња, елечиња, облека (пижами, влечки, јакни), производи за бањање, крпи, играчки, книги за деца, како и многу други работи.
 
Најдобро од се е што сето ова е бесплатно. Кога жената ќе се породи, мдицинските податоци од гинекологијата автоматски се праќаат на надлежните државни органи, кои пакетот го испраќаат на домашната адреса.
 
Родителите имаа избор да примат пакет или да подигнат чек од 140 евра. Повеќе од 90% од родителите го одбираат пакетот, бидејќи сфатиле дека тоа е подобра опција. Се им стигнува на домашна адреса и не мораат да брзаат и бараат работи за бебето.
 
Покрај тоа, кутијата во која присигнуваат работите може да стане и креветче! Речиси сите бебиња во Финска спијат во овие кутии.
 
Според статистичките податоци, мајките во Финска се најсреќни во светот, а Финска е позната како земја во која стапката на смртност на децата е најниска!