-->
-->
Црвеното месо поврзано со зголемен ризк од рак на дојка
-->
Честата конзумација на црвено месо во раната детска возраст може да доведе до благо зголемување на ризикот од рак на дојка, тврдат научници од Харвард.
Според нив, намалувањето на конзумацијата на црвено месо и честиот внес на мешунки, јаткасти плодови, риба и пилешко доведуваат до намалување на изгледите за развој на рак на дојка.
Новите резултати се темелат врз анализата на податоците собрани од околу 89.000 жени на возраст од 24 до 43 години.
Некои поранешни истражувања веќе ја поврзаа претераната конзумација на црвено месо и месни преработки со зголемување на ризикот од рак на дебелото црево, наведува „British Medical Journal“.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Десет загинати во воздушен судар и уривање на два воени хеликоптери во Малезија | ВИДЕО
-
Северна Кореја извршила симулација на нуклеарен контранапад
-
Стапува во сила првиот билатерален Договор за стратешко партнерство меѓу ЕУ и Јапонија
-
Сообраќајот по влажни коловози, застои нема
-
Облачно со повремен пороен дожд и грмежи
-
Тошковски: Нова полициска станица во Кисела вода, за поефикасна полиција, побезбедни граѓани
-
Коалиција „Вреди“: Наши членови незаконски се задржани во полициска станица во Тетово
-
Лични документи можат да се подигнат и во среда