Свет
21. September 2016 - 12:30

Црвениот крст повика за 15,5 милиони долари итна помош за Северна Кореја

 Црвениот крст повика денеска итно да бидат обезбедени 15,5 милиони долари за помош на Севернокорејци кои настрадале во поплави каде има голем број жртви.

Потврдени се најмалку 138 смртни случаи, а речиси 400 луѓе се сметаат за исчезнати по поплавите од крајот на август во североисточните региони. Сто и четириесет илјади луѓе имаат потреба за помош, наведуваат ОН.

Десетици илјади домови се оштетени и околу 70.000 Севернокорејци се без живеалиште.

Во летото 2012 година во поплави и лизгање на земјиште во Северна Кореја загинаа 169 луѓе, 212 илјади беа раселени, а уништени беа 650 квадратни километри обработлива површина.