Балкан
21. December 2016 - 16:25

Црни прогнози за Балканот во анализата на Тимоти Лес

Какви се прогнзоте за  Балканот, доколку продолжи дезинтеграцијата на Евроспакта Унија. Брегзитот покажа дека Унија се движи токму во тој правец.

Британскиот политички аналитичар Тимоти Лес, предвидува дека  домино ефектот ќе го погоди и  балканскиот регион.

Црното сценарио на британскиот експерт почнува со отцепување на република Српска, која, на референдум би се припоила на Србија. По Што би дошло до аспирации ипрекројувања на другите гранци на балканските дрЃави

Ваквиот политички хаос, според  Тимоти Лес  би резултирал со безвластие и отворени граници за  нов голем мигрантски бран кој непречено би поминувал преку Балканот, носејќи со себе ризик од ескалација на исламскиот радикализам во регионот.