Балкан
12. December 2015 - 9:14

Црна Гора: Рестриктивни мерки за загрозувачите на суверенитетот на Украина

Црногорската Влада донесе предлог одлука за воведување на меѓународните рестриктивни мерки утврдени со одлуки на Советот на ЕУ во однос на дејствија за поткопување или загрозување на територијалниот интегритет, суверенитет и независност на Украина. 

- Со одлуката се воведуваат меѓународни рестриктивни мерки во однос на дејствијата кои го поткопуваат или загрозуваат територијалниот интегритет, суверенитет и независност на Украина, кои се утврдени со одлуки на Советот на ЕУ, на кои Црна Гора се придружи согласно надворешнополитичките приоритети на усогласување со ЕУ во областа на заедничката надворешна и безбедносна политика, се наведува во Предлог одлуката на црногорската Влада, пренесува Танјуг.

Со тоа се ограничува влез на територијата на Црна Гора на физички лица кои се одговорни за активно поткопување или спроведување активности или политики кои го поткопуваат или загрозуваат територијалниот интегритет, суверенитет и независност, однонсо стабилност и безбедност на Украина, или кои го попречуваат работењето на меѓународните организации во Украина.

- Влез во Црна Гора се забранува на лица кои активно пружаат материјална или финансиска поддршка на руските носители на одлуки или имаат корист од руските носители на одлуки кои се одговорни за анексија на Крим или дестабилизација на Источна Украина, но и на лица кои раководат со трансакции со сепаратистички групи во Донбас, се наведува во Предлог одлуката на црногорската Влада.