Балкан
2. December 2021 - 10:23

Четири услови за влез во Црна Гора

Црногорските државјани и странците од денеска можат да влезат во Црна Гора преку сите гранични премини покажувајќи дигитален сертификат.

– Лицата треба да имаат доказ дека се целосно вакцинирани со пропишаниот број на дози вакцина против новиот коронавирус пред да влезат во Црна Гора, издадени од овластена здравствена установа и не поминале повеќе од шест месеци од примањето на последната доза на вакцината; негативен резултат од ПЦР тест за нов коронавирус, издаден од регистрирана лабораторија и не е постар од 72 часа, се посочува во соопштението.

Како трет услов за влез во Црна Гора го наведуваат поседувањето на позитивен резултат од ПЦР тестот за новиот коронавирус, кој е издаден од регистрирана лабораторија и кој е постар од десет дена и не постар од шест месеци од денот на издавањето на тој тест.

– Четврти можен услов е негативен резултат на брз антигенски тест на Ковид-19 издаден од регистрирана лабораторија и не е постар од 48 часа, се додава во соопштението.

Доколку црногорските државјани и странците ги немаат тие докази, а имаат постојан или привремен престој во Црна Гора можат да влезат во Црна Гора со одредување мерка карантин или самоизолација од 10 денови.