Македонија
26. July 2020 - 9:48

Четири нови случаи на КОВИД-19 во Кавадарци

Четири нови случаи на КОВИД-19 се регистрирани во Кавадарци, информацијата за МИА утрово ја потврди доктор Ристе Јовановски, специјалист епидемиолог при кавадаречкиот Центар за јавно здравје.

-Се работи за машки лица на возраст од 26 и 55 години и женски лица на 23 и 45 години. Сите се со лесна клиничка слика и на домашно лекување. Имале контакти со позитивни на коронавирус. Сега се работи на утврдување на нивните контакти, со цел нивна изолација, рече Јовановски.

На прашањето дали ноќниот живот во Кавадарци и големите собирања на одделни места  се причина за појавата на вирусот кај млади личности, Јовановски нагласи дека собирањата на повеќе лица на едно место и тоа без заштита, без почитување на мерки, секако дека претставуваат ризик во ситуација на пандемија. Не само во Кавадарци, туку и во целата држава.

-Вирусот не знае за ноќ или ден, млади или стари. Но факт е дека младите повеќе се собираат. Потребно е сите да ги почитуваат мерките, додаде Јовановски.