Македонија
28. September 2015 - 15:07

Честитка од ВМРО-ДПМНЕ по повод Меѓународниот ден на Бошњаците

ВМРО-ДПМНЕ на припадниците на бошњачката заедница во Република Македонија им го честита Меѓународниот ден на Бошњаците - 28 Септември.

- Бошњачката зедница во Република Македонија со својата културна, јазична и етничка посебност е значаен чинител на македонскиот мултикултурен општествен  мозаик. Нивниот искрен и несебичен придонес во  развојот на нашата  заедничка татковина  секогаш бил почитуван и вреднуван од страна на сите граѓани во Македонија. Успехот во придонесот на една заедница во градењето на сопствената држава не се мери во нивната бројност, туку во нивната посветеност, индивидуален и колективен ангажман. Тоа бошњаците многупати го истакнале и потврдиле, се вели во честитката од ВМРО-ДПМНЕ.

Бошњаците, се додава, се дел од македонската култура и традиција на толеранција и меѓусебно разбирање со која се придонесува за заеднички развој и градење на иднината.

- Одбележувањето на овие празници нека бидат повод за зајакнување на заедничките заложби и вредности за создавање подобро утре за нас, но и за идните генерации. Позитивната енергија која извира од празничните моменти нека ни биде водилка во подобра и попросперитетна иднина, стои во честитката од Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ.