Македонија
2. August 2017 - 12:08

Честитка од СДСМ по повод 2 Август - Денот на Републиката

Генералниот секретар на СДСМ, Александар Кирацовски по повод големиот државен празник, 2 август – Денот на Републиката, во свое име и во име на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија упати честитка до граѓаните на Македонија.

- Денеска, на овој голем ден оддаваме почит на нашите претци од Илинденското востание и од заседанието на АСНОМ, кои ги поведоа граѓаните кон слобода, независнот и единство и ги поставија темелите на современата, независна и суверена Република Македонија. Нивните идеали и жртви за слободна и независна Македонија остануваат како трајно наследство во историјата, паметник во сегашноста и патоказ во иднината, се наведува во честитката.

Воедно се додава, идеалите за слободна, демократска и заедничка Република Македонија продолжуваат и денес.

- Македонија ќе биде слободна, модерна, правна и заедничка држава, рамо до рамо со модерните демократски држави и полноправна членка на Европската Унија и НАТО. Социјалдемократскиот сојуз, заедно со вас граѓаните, го продолжува патот зацртан со Илинденското востание и заседанието на АСНОМ. Заедно со вас ќе обезбедиме слобода, правда и еднаквост во суверена, демократска, наша Македонија. Нека ни е честит и вековит 2-ри август, Денот на Републиката, стои во честитката