Бизнис
30. September 2016 - 12:29

Ценовен шок: Следи зголемување на цените на горивата за 10 денари

Одлуката на ОПЕК да го намали производството на нафта би можела да ја подигне цената на „црно злато“ за дури 10 долари по барел сметаат аналитичари од неколку светски инвестициски банки.

Ситигруп предвидува дека до крајот на годината цените на нафтата ќе се движат во распон од 40 до 50 долари за барел, додека цената на нафтата од типот „брент“ ќе порасне на 60 долари за барел во 2017 година.

За македонски услови тоа значи дека од наредната година можно е да имаме и за 10 денари поскап литар гориво во однос на актуелните цени.