Бизнис
19. јуни 2017 - 11:30

ЦЕНИТЕ ВРТОГЛАВО СЕ НАМАЛУВААТ: Супер вест за сите возачи!

Од мај па навака цената на нафтата константно се намалува. Причината за овој пад на цените е растот на нафтените резерви во САД, нешто што Саудиска Арабија го сака и изгледа може да го промени.

Цените на нафтата паднаа за над 10 отсто од 25 мај па навака, кога ОПЕК , Русија и другите производители на нафта се договорија за продожување на рокот за намалување на произвдоството на енергенсот. 
 
Ова би можело да значи ново намалување на цените на дериватите во Република Македонија имајќи го предвид фактот дека како две детерминанти на нивната малопродажна цена се цената на нафтата на светските пазари и курсот на денарот. 
 
За последен пат, Регулаторна Комисија за Енергетика ги намали цените на горивата и бензините за 2,5 денари минатиот понеделник.