Технологија
18. July 2016 - 13:22

Цело време погрешно ја полните батеријата на телефонот!

Сите ние знаеме дека батериите на телефоните коишто ги користиме траат најмногу еден ден. Меѓутоа, кон тоа придонесуваме и самите, затоа што постојано ги полниме на сосема потрешен начин.
 
Многу корисници сметаат дека честото полнење на батериите во кратки интервали и нанесува штета на батеријата, па токму затоа подобро е да ги полните кога се речиси празни.
 
А, токму тоа е потполно погрешно.
 
Веб страницата Battery University на компанијата Cadex којашто произведува батерии, објаснува колку се всушност литиум-јонските батерии во паметните телефони чувствителни на "стрес". А исто како и кај луѓето, одредено количество на стрес може да ја оштети батеријата.
 
Ако сакате на батеријата во вашиот телефон да ѝ го продолжите животниот век, треба да го промените начинот на којшто ја полните батеријата.
 
- Кога батеријата ќе се наполни, исклучете го телефонот од полнач. Ако ја оставите наполнетата батерија преку ноќ и понатаму да се полни, истата може да се оштети. 
 
- Не полнете ја батеријата до 100 отсто. Литиум-јонските батерии не мора да бидат во потполност наполнети, а тоа и не е препорачливо. Всушност, и подобро е да не ја полните до 100 отсто.
 
- Полнете го телефонот кога можете. Батериите на нашите телефони ќе бидат во многу подобра состојба ако повеќе пати се полнат во текот на денот.
 
- Потрудете се телефонот да биде ладен. Батериите се чувствителни на топлина. Ако забележите дека телефонот се загрева прекумерно, отстранете ја футролата, ако веќе користите футрола. Ако пак сте на сонце, заштитете го телефонот. Ова секако ќе го продолжи животниот век на батеријата, пишува Business Insider.