Балкан
19. February 2016 - 14:36

Бугарски камиони ги блокираа сите гранични премини кон Грција

Бугарски возачи на камиони ги блокираа денеска сите шест контролни пунктови на границата со Грција во знак на протест поради повеќенеделните блокади од грчките фармери.

На граничните премини долги се редовите на камиони и автомобили, а само на пешаци им е дозволено да ја преминат границата. Синдикатите на бугарските камионџии се бесни поради протестите на грчките земјоделци кои предизвикаа блокади на премините за товарни камиони, го нарушија одвивањето на сообраќајот и нанесоа огромни загуби на компании.

Тие порачаа дека ќе продолжат со блокадата се додека грчките земјоделци не ги тргнат своите камиони и ослободат патишта кон Бугарија.

Бугарскиот парламент издаде специјална декларација во која се  апелира на ЕУ да покрене прекршочна постапка против Грција заради кршење на европски закони за слобода на движење на стоките.