Македонија
18. јуни 2017 - 10:06

Бугарски игумен подари икона на Бигорскиот манастир

Игуменот на Свештената Тројанска Обител, Неговото Преосвештенство, епископот Велички, г. Сиониј, подари икона со ликот на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец на Бигорскиот манастир.

- Светиот и славен Великомаченик Георгиј Победоносец, кој секогаш ги радува и успокојува со добрини и чудеса оние што со љубов му се молат, приреди една нова голема радост за сестрите што ревносно му служат во неговиот Манастир во Рајчица. Станува збор за една преубава икона со ликот на Светиот Великомаченик, изработена во сребрен опков со позлата, украсен со бисери и полудраги камења, велат од Бигорскиот манастир.

Иконата ја донесе јеромонахот Стефан, од Тројанскиот Манастир, заедно со авторите Димчо и Антонија Димчовски и Кирил Томанов – извонреден резбар на минијатури.

Иконата со ликот на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец е наменета за истомеиот манастир во Рајчица.

Димчовски се дарители и автори и на прекрасната икона на Светите Рамноапостолни Кирил и Методиј, што пристигна во манастирот на 11 ноември минатата година.