Македонија
4. August 2021 - 13:46

Бугарија ќе испрати во Македонија три противпожарни и две амбулантни возила

По наредба на премиерот Стефан Јанев, Бугарија испраќа поддршка за справување со пожарите што избија на територијата на Република Македонија објави бугарската агенција Бгнес.

Помошта како што е најавено ќе стигне преку механизмот за заемна помош, а бугарската влада планира да испрати 25 пожарникари, 3 противпожарни возила и уште 2 амбулантни возила за гаснење на катастрофата во Кочани и Делчево.

Агенциите потсетуваaт дека уште вчера, во телефонски разговор со премиерот на Република Македонија Зоран Заев, премиерот Стефан Јанев изјавил дека Бугарија е подготвена да им помогне на своите соседи со потребната поддршка за гаснење на катастрофата.