Свет
7. May 2020 - 15:30

Бројот на странски туристи во Франција може да се намали од 60 до 80 отсто во 2020 година

Бројот на странски туристи може да опадне од 60 до 80 отсто во 2020 година како последица на пандемијата на новиот коронавирус.

Ова предвидување го издаде Светската туристичка организација (ОМТ), која предвидуваше на крајот на март пад од 20 до 30 отсто.

Во првиот квартал во текот на годината бројот на странски турсити веќе опадна за 22 отсто, па дури и за 57 отсто во март, откако почнаа карантините во многу земји, се вели во соопштението на оваа агенција на ОН со седиште во Мадрид.