Loading Video...
Свет
18. јуни 2021 - 16:42

ОН: Бројот на присилно раселени лица во светот достигна историски максимум

Војна, насилство, прогон и нарушување на човековите права истерале речиси три милиони луѓе од своите домови мината година и покрај ковид пандемијата која го ограничи движењето, соопшти агенцијата за бегалци на Обединетите нации УНХЦР. Вкупната бројка на раселени луѓе достигна 82,4 милиони.

Тоа е највисокaта бројка од кога се води евиденција изјави Првиот човек на агенцијата за бегалци на ОН Филипо Гранди. Речиси 70 отсто од раселените се од пет земји- Сирија, Венецуела, Авганистан, Јужен Судан и Мјанмар