Свет
28. October 2021 - 10:23

ОН: Бројот на бегалци во светот достигна светски рекорд – 48 милиони луѓе

Бројот на мигранти кои бараат подобар живот достигна светски рекорд – 48 милиони луѓе се бегалци од нивните земји поради разни видови конфликти, изјави специјалниот известувач на ОН за внатрешно раселени лица Сесила Хименез-Дамари за време на говорот пред Третиот комитет на Генералното собрание на светската организација.

– Бројот на луѓе кои ја напуштаат својата татковина поради вооружени конфликти и насилство достигна 48 милиони ширум светот. Ова е највисокиот број бегалци досега регистрирани, додаде Дамари.

Таа смета дека се повеќе луѓе, поради климатските промени, ќе ги напуштаат своите домови во потрага по храна.