Свет
4. December 2022 - 11:51

Британски разузнавачи: Се намалува поддршката на Русите за војната во Украина

Британското Министерство за одбрана во најновиот извештај наведува дека во Русија опаѓа поддршката за војната во Украина.

Извештајот се повикува на руски независен медиум, кој имал увид во резултатите од анкетата на руската Федерална служба за заштита, изготвена за интерна употреба, 55 проценти од Русите преферираат мировни преговори со Украина, а само 25 отсто поддржуваат продолжување на конфликтот.

И покрај обидите на руските власти да ја задржат контролата врз информациската средина, конфликтот во Украина стана проблематичен за голем број Руси од септември оваа година, кога беше прогласена делумна мобилизација, се наведува во извештајот.