Балкан
19. March 2019 - 11:25

Бошковиќ: Договорот меѓу Северна Македонија и Грција доказ дека постојат храбри луѓе во регионот

Во регионот има храбри луѓе, а пример за тоа е постигнувањето на договор меѓу Грција и Северна Македонија, со кој е решено нешто за кое до пред две години се мислеше дека е нерешливо, изјави синоќа црногорскиот министер за одбрана Предраг Бошковиќ.

Сепак, тој дополни дека на Западен Балкан се уште има отворени проблеми. Во Виена, на „Јужно-источниот европски бизнис круг“, Бошковиќ го посочи косовското прашање, дополнувајќи дека реториката околу тоа прашање наликува на онбаа од 1990-те. Но и покрај тоа исклучи можност од повторување на настаните кои се случија тогаш. Меѓутоа, нестабилноста на Косово може да предизвика нестабилност во Црна Гора, Србија, БиХ и другите земји од регионот, бидејќи се сите поврзани, а може негативно да влијае и на стабилноста на Европа.

– Неопходно е Белград и Приштина што побрзо да се вратат на дијалогот, пренесува Танјуг.

Според него, предизвик е и БиХ, која ја оквалификува како нефункционална држава.

Бошковиќ вели дека најголем проблем на Балканот е тоа што сите секогаш гледаат на различностите, наместо на заедничкиот интерес.

– Западен Балкан има голем потенцијал, кој досега е неискористен, бидејќи земјите од регионот премногу гледаат на своите различности, наместо да бараат сличности, посочи црногорскиот министер.

Тој оцени дека сега се потребни храбри и паметни одлуки и укажа дека доколку поранешна Југославија ги донела кон крајот на 1980-те, постјугословенските држави сега ќе беа членки на ЕУ.