Свет
9. February 2017 - 15:11

Борис Џонсон се откажа од американското државјанство

Министерот за надворешни работи на Велика Британија, Борис Џонсон, кој е роден во Њујорк, се откажа од државјанството на САД. 

Името на Џонсон се појави на владиниот список на лица кои минатата година се откажале од американското државјанство. 

Британскиот министер за надворешни работи неговото двојно државјанство го нарече случајно, а американските даночни закони ги оцени како „луди“. 

При неговата посета на САД во 2015 година, Џонсон, имено, требало да плати данок на капитална добивка за продажбата на куќата во Лондон.