Здравје
14. October 2020 - 11:40

Борбата против коронавирусот нè чека и следната година

Познатиот италијански вирусолог Иларија Капуа, професорка на Американскиот универзитет во Флорида, тврди дека светот ќе се бори против коронавирусот и следната година.

„Погрешно е да се верува дека вирусот не постои, за жал тој е околу нас и ќе мора да најдеме начини да живееме со него и да ги организираме своите животи бранејќи се од инфекција. Вистина е дека вирусот се менува, ќе имаме периоди кога ќе се шири помалку, како летоска (во Италија) кога имаше помалку заразени лица, но коронавирусот е сè уште опасен и бројот на заразени ќе се зголеми“, рече таа.

Таа додава дека треба да се посвети посебно внимание на растот на пациентите во одделенијата за интензивна нега, што е показател за тоа колку брзо се шири коронавирусот и дека треба итно и одлучно да се реагира.

Според неа, ќе помине долго време додека не се најде ефикасна вакцина против Ковид-19, па дури и кога ќе се најде ефективна вакцина, ќе биде потребно време додека да се вакцинира целата популација.