Живот
20. March 2017 - 12:49

Бојан и Наташа и нивните два сина преминаа во Ислам

Своето преминување во ислам во Мелајска џамија, јавно пред присутни сведоци и имамот на истата џамија, го потврдиле четири члена од семејството Новаковиќ од Белград, пишува „sandzakprees“.
 
Брачниот пар Бојан и Наташа со синовите Филип и Огнен шехадетот го кажале пред имамот Асмир еф. Црновршанин.
 
После прифаќањето на исламот брачната двојка ги зела имињата Исмаил и Едина, додека децата ги добиле имињата Есад и Хамса.
 
Имамот изјавил дека ова не е прв случај и се надева дека ќе има уште многумина кои ќе ја прифатат вистинската вера. После прифаќањето на верата следувала и шеријатска венчавка.
Луѓето кои ќе се одлучат да станат муслимани мораат да го изговорат шехадетот на арапски јазик, а се препорачува да го изговорат и на својот мајчин јазик, пред некој овластен имам, или муслиман со најмалце двајца сведоци.
 
После тоа, лицето се здобива со целосно право да се нарекува муслиман.