Свет
13. November 2017 - 15:19

Боб Гелдоф ја врати наградата „Слободата на градот Даблин“ поради Рохинџите

Ирскиот пејач Боб Гелдоф денеска ја врати наградата „Слободата на градот Даблин“, која во Ирска ја доби заедно со лидерката на Мјанмар, Аунг Сан Су Чи, во знак на протест против „етничкото чистење“ на муслиманското малцинство во Мјанмар. 

- Во никој случај не сакам да ме поврзуваат со личност, која во моментов учествува во масовно етничко чистење на Рохинџите. Ние бевме почестени, но сега чувствуваме срам и тага, наведе Гелдоф. 

Во светот остро ја критикуваат Су Чи поради „недостигот на сочувство“ за речиси 900.000 белгаци, кои живеат во нехигиенски услови во бегалски кампови во Бангладеш.