Свет
3. January 2017 - 18:44

Блиндираната лимузина на рускиот претседател Путин оди на продажба

Лидерот на „слободниот свет“ се вози во кадилак, додека претседателите на другите земји скоро секогаш преферираат Мерцедес.

Примерот кој го потврдува правилото е токму овој Mercedes-Benz S600 Pullman Guard од 1995 година, поставен на на продажба од страна на германската куќа Mobile.

Во овој примерок се возел рускиот претседател Владимир Путин, пред да почне да ја користи специјално дизајнираната Porsche лимузина, односно BMW серија 7 кој неодамна имаше драматична несреќа во Москва.

mercedes

Лимузината е оклопена со B6/B7 нивоа на балистичка заштита, има три реда на седишта и V12 мотор од 6 литри и 394кс.

Состојбата на овој Mercedes-Benz S600 Pullman Guard е идентична од времето кога бил користен како официјално претседателско возило, на одометарот покажува 25.000 изминати километри, а имајќи ја во предвид неговата намена цената од дури 1,3 милиони евра можеби и не е толку претерана.

merc1

mercedes2

mercedes1

merc23